• idzznew

It was always music, Part 2

In Amstelveen werd het meteen allemaal serieuzer qua muziek. Eind jaren 70 begin jaren 80 gebeurde er nogal wat. Elvis dood, John Lennon vermoord. Dat maakte allemaal behoorlijke indruk. Maar nog meer indruk maakte de muziek van die tijd. In de serieuze muziek was het gewoon geworden om hele lange, ingewikkelde nummers te schrijven. Soms bestond een album nog maar uit 2 of 3 songs. Ellenlange solo's verdrongen de kracht van melodie en tekst in simpele liedjes. De punk en New Wave gingen daar verandering in brengen! En wat was dat een verademing voor mij en vele muziekliefhebbers. Ik maakte kennis met Joe Jackson, Buzzcocks, The Jam en vooral XTC. Nee niet de drug, maar de band. De drug bestond toen nog niet maar de band bracht me in hogere sferen. Begonnen als quasi punky bandje ontwikkelde de band zich tot de meesters van het perfecte popliedje. Maar altijd zetten ze je op het verkeerde been. XTC is zo belangrijk voor me geweest dat ik daar binnenkort nog wel wat blogjes aan zal wijden.


Ik begon te zingen in een coverbandje met o.a. Rene Kipuw (gitaar) en Buddy Gunawan (bas) maar na een jaar of twee was daar een andere belangrijke gebeurtenis, mijn ontmoeting met Evert Abbing. We werden klasgenoten en close friends. Iets wat ik later behoorlijk verknald heb, maar daarover op een ander moment meer. Evert was drummer en pianist en wij vonden elkaar in de muziek. XTC heb ik denk ik ook aan hem te danken. Evert kwam uit een kunstzinnig gezin en dat maakte veel indruk op mij. Hij kende via zijn zus muzikanten/acteurs uit het muziektheater. "De Dynastie van Oer" b.v