top of page
  • idzznew

Lovende recensies, hartverwarmend en bemoedigend

Op 3 februari j.l. verscheen mijn 7e solo album, EYECANDY. Best wel een mijlpaal en reden om ook eens even de tijd te nemen om terug te kijken.


Nadat ik vanaf jongst af aan actief was geweest in bands, volgde er een sabbatical van een jaar of twintig. Werk, kinderen etc. nam te veel tijd in beslag en de muziek raakte op de achtergrond.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en voorzichtig begon ik weer liedjes te schrijven. We hebben het dan over begin 2015. De techniek was in mijn jaren van inactiviteit drastisch vooruitgegaan. Het was inmiddels mogelijk met redelijk minimale middelen thuis opnames te maken en dat triggerde mijn creativiteit enorm.


In 2015 bezocht ik Normandië en toen ontstond het idee om liedjes te schrijven over de oorlog. Zo schreef ik "The longest day", "Names and numbers", "City of the lion" etc.

Toen ik inmiddels een paar handen vol songs had opgenomen dacht ik bij mezelf: "Zou het niet leuk zijn om hier wat mee te doen?" Een album uitbrengen werd het doel. Om e.e.a te testen bracht ik de single "Blue" uit op Spotify. Prima reacties en lovende kritieken overtuigden mij om mijn plan door te zetten en het album "Love and war" uit te brengen. Op 26 mei 2016 verscheen deze met een prachtig boekwerkje (gemaakt door een Hongaarse fan) op CD.

Het album werd goed ontvangen. Het nummer "The man who saved the world" bereikte de nummer 1 positie in de indiecharts van radiozender Indiexl.


De beer was los! Het liedjes schrijven werd een soort dagelijkse mantra en al snel was er genoeg materiaal voor een tweede album, CRADLES AND CROSSES (2018)Vanaf eind 2018 startte het werk aan het derde album, "Vaudeville and burlesque". De songs waren er al maar ik wilde een betere productie, mix en mastering. De eerste twee onderdelen werden opgepakt door Bram Jorissen. Van oorsprong drummer en super muzikaal. Wekenlang werkten we de nummers verder uit. Heel leerzaam en heel gezellig. Soms waren we het oneens. Soms kreeg hij gelijk en soms ik. Toen we eindelijk klaar waren nam Harry Zwerver de mastering voor zijn rekening. Op het eindresultaat was en ben ik super trots. Op 21 Maart 2019 verscheen het album. Niet op vinyl of CD, maar op een USB.


Album nummer 4, THE EMPEROR OF ICE CREAM, verscheen nog datzelfde jaar. Het werd voorafgegaan door de single "Just like Bowie" en goed ontvangen. Steeds meer stations en sites besteden aandacht aan Newland. De lange adem die nodig is begon te werken.


Een jaar later was daar TOMORROWLAND. Zelf was ik erg tevreden met het resultaat en de samenwerking daarin met Harry Zwerver als medeproducer/masterer. De reacties van het publiek en pers waren boven verwachting. In het muziektijdschrift "Lust for life" verscheen een prachtige lovende recensie. "...Dit is muziek van een man die altijd zijn eigen weg is gegaan in de popwereld. Eigentijds en tijdloos!"


Met mijn 6e studio album zou eindelijk een wat breder publiek moeten bereiken.

Het album, "STAR COLLECTOR verscheen in januari 2022 verschijnen, voorafgegaan door de single, "Beat the clock".

De muziek die ik kies te maken is niet heel erg makkelijk toegankelijk. M.a.w. Je moet er even voor gaan zitten en het misschien vaker dan eens horen. Dat maakt promotie minder eenvoudig dan als je zou kiezen voor wat eenvoudiger repertoire. Eigen keus, dus niet zeuren Alex!En zoals gezegd, onlangs verscheen EYECANDY. Het idee voor de titel ontstond tijdens een vakantie op het Griekse eiland, Naxos. Een wandeling door de ruïnes van een onafgebouwd hotel bij Hawaii Beach met prachtige Street art kunstwerken van een Balinese Street art artiest inspireerde me tot het schrijven van de titelsong. De vele kunstwerken op deze plek leverden niet alleen een mooie albumhoes op, maar kregen ook een plek in diverse videoclips.

De reacties waren nog mooier dan ik al had gehoopt! Bijna iedereen kwam tot de conclusie dat dit album weer een grote stap voorwaarts is.


Een bloemlezing uit diverse recensies levert prachtige citaten op:


"Eyecandy is niet alleen snoep voor de ogen maar ook voor de oren"

"Een dijk van een album"

"Gewoon op herhaling zetten!"

"Een bijzonder aangename verassing"

"Een groeibriljant!"

"De kwaliteit is hoog!"

"Net als voorgaande albums is het een topmix met verschillende smaken, allemaal fijn verpakt in handige uitdeelzakjes"


Tenslotte Newland als Liveband. Later dit jaar zullen we ons aan het publiek presenteren. Om het onderscheid te maken/houden met Newland het studioproject, zal de liveband spelen onder de naam "NewLandSlide"


Klaas Bos Bas, Vocals

Eric Ennema, Gitaar, Vocals

Gilbert Terpstra, Drums

Jeroen Deen, Keyboards

Alex Nieuwland, Vocals

Wordt vervolgd!
68 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page