top of page
  • idzznew

Overpeinzingen of over pijn zingen?

Nu mijn verblijf op Naxos al weer haar einde nadert, borrelen de gedachtes over mijn muziek en mijn carrière daarin bij me op. En ik moet toegeven dat ze niet altijd positief zijn. Het lezen van de biografie van JOE JACKSON is daarbij wel een katalysator. Joe beleefde op zijn zachts gezegd een nare jeugd. Hij werd gepest, was ongezond en ongelukkig. De muziek was zijn redding. Hij schoolde zich op vele instrumenten en was thuis in de klassieke muziek en de jazz. Uiteindelijk werd het de popmuziek, en hoe! En hoewel hij ontegenzeggelijk uitermate getalenteerd is, somde hij het komen van zijn succes alsvolgt op:

"Een van de dingen die ik heb geleerd is dat succes in de popmuziek, ook al is dat tot op zekere hoogte maakbaar, vaak een oppervlakkig soort succes is. Als je op de juiste leeftijd op de juiste plek het juiste ding doet op het juiste moment, kun je niet mislukken. "


De spijker op zijn kop! Mijn laatste album kreeg geweldige recensies en de kenners en liefhebbers waren zeer lovend! Maar waar blijven dan de uitnodigingen om te spelen op festivals en podia. een goede muziekvriend, werkend bij een lokaal radiostation, opperde leeftijdsdiscriminatie. De juiste leeftijd hebben zoals Joe zegt. Daar lijkt veel in te zitten. Gaat het in de muziek dezer dagen niet vooral om de verpakking en minder om de inhoud. Liever jong en zonder talent dan belegen en creatief. (Uiteraard scheer ik niet alle jonge muzikanten over deze kam!). De juiste plek? Harlingen, Friesland, Nederland??? Lijkt mij tegenwoordig een prima plek in een steeds kleiner wordende wereld. Het juiste ding op het juiste moment? Waarschijnlijk voldoe ik daar wel aan, aangezien enkele recensenten mijn muziek tijdloos EN van deze tijd noemden. Dan blijft de nare gedachte dat leeftijd een belangrijke rol speelt. Natuurlijk niet voor artiesten die het al gemaakt hebben. Die kunnen tot op hoge leeftijd mee in het oldies circuit.Tenslotte leven we in een tijd waarin sociale media heel belangrijk zijn. En daarin valt op (niet alleen bij mij) dat reacties op creatieve mensen die schilderen, schrijven of muziek uitbrengen zeer zeldzaam zijn. Je hebt honderden volgers, maar slechts een handvol neemt de moeite te reageren!

Je zou geneigd zijn bij de pakken neer te zitten, maar zo werkt het dus niet! Elke tegenslag maakt sterker en onverzettelijker. Af en toe wil je over pijn zingen, maar dat duurt meestal niet lang. Genoeg gesomberd!


Zoals gezegd waren de recensies op "Eyecandy" geweldig. Een korte greep uit de schrijfsels:


"Eyecandy is voor mij een bijzonder aangename verrassing en bovendien een echte groeibriljant in het alternatieve genre." (Theo Volk op musicthatneedsattentionblogspot)


"Gewoon op herhaling zetten, want een keer afluisteren is eigenlijk niet genoeg." (Jaap Koper bij ALTFM)


"Ook de kwaliteit is hoog. Net als voorgaande albums is het een topmix met verschillende smaken, allemaal fijn verpakt in handige uitdeelzakjes." ( Arjan Hut in De Moanne/Fries dagblad)


"Star collector vond ik al een sterke plaat, deze gaat er nog lichtjes overheen" (Joop van Rossem in Heavenmagazine)


"Je hoort aan elke noot dat het hier gaat om een liedjessmid voor wie muziek een eerste levensbehoefte is en die na zeven albums nog steeds barst van inspiratie" (Harry de Jong in Lust for life)


Zo dan schakel je toch snel weer over van over pijn zingen naar overpeinzingen! Waarom maak ik muziek? Omdat het een uitlaadklep is en ik er gelukkig van wordt. En een ieder die wil luisteren die luistert, en anders maar niet! Er zijn genoeg zaken die op stapel staan en een project wat net gelanceerd is. Samen met de getalenteerde Klaas Bos, bassist in de live band, heb ik net een single uitgebracht. Onder de naam NewlandWoods zag The quality of mercy het licht. Inmiddels op de diverse platforms zoals Spotify te beluisteren. De bijgaande bio luidt:


NewlandWoods: Een nieuwe samenwerking.

Wie vanuit het Noorden richting Hilversum rijdt, ziet ter hoogte van Almere dat Unesco Werelderfgoed het al goed heeft begrepen: zij maken op mooie grote bruine borden langs de snelweg al jaren reclame voor NIEUWLAND. De liedjessmid uit Harlingen die onder de artiestennaam “Newland” al menig album heeft geschreven, ingespeeld, ingezongen en geproduceerd. Sinds 2016 stroomt inspiratie onuitputtelijk via zijn studio de wijde wereld in, met 7 albums als resultaat. Stuk voor stuk eigenzinnige liedjes die onafhankelijk van andere partijen (INDIE) de wereld worden in geslingerd. Klaas Bos is bassist in de live-band “NewlandSlide” Jeroen Deen - toetsen, Gilbert Terpstra -drums, Eric Ennema -gitaar/zang). Deze band vertolkt het repertoire van “Newland” live on stage. Ook Klaas is sinds enkele jaren gegrepen door de huidige mogelijkheden van het zelf opnemen en produceren van muziek. Daarnaast heeft Klaas zo nu en dan een kleine bijdrage geleverd op bas/gitaar aan de opnames van “Newland”.

Onlangs is “Newland” een nieuwe samenwerking aangegaan met Klaas en nu is daar de eerste single van “NewlandWoods”: Quality of Mercy. In het kader van “Genre-bending” een song met veel elektronische elementen en toch ook hybride met “echte” instrumenten zoals gitaar en bas. De zang en tekst is van Alex Nieuwland. De muziek en productie door Klaas Bos.


Ik zou zeggen ga luisteren en laat wat van je horen. Dat maakt me blij!

Dank voor het lezen en volgen


Alex
57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2024

Opmerkingen


bottom of page